شناخت رنگهای ایرانی اصیل و شناخت رنگ سال با هدف سرگرمی صورت نگرفته است؛ آشنایی با این رنگها مثلا میتواند ما را در استفاده از آنها در دکوراسیون منزلمان یاری کند. با داشتن کمی خلاقیت و ایدههای ساده برای دکوراسیون، میتوانیم خانه خود را بهروز و زیبا کنیم. پس با مجله آموزشی پیامسرا همراه باشید تا از این ۹ رنگ اصیل ایرانی اصیل و تاریخچه آنها باخبر شوید.
طیف اصیل ایرانی، در واقع برآمده از این هنرها هستند. این هنرها به تمام نقاط جهان صادر شدهاند و اکنون این رنگهای برجسته، به عنوان نمادی از کشور و روحیه هنرمندان و صنعتگران ما شناخته میشوند. در ادامه، با معرفی رنگ اصیل ایرانی و تاریخچه آنها آشنا خواهید شد.
احتمالاً شنیدن عبارت “رنگهای ایرانی” برای شما کمی شگفتانگیز است. اما باید بدانید که در جهان، به ۹ رنگ به نام ایران اشاره میشود. همانطور که میدانید، کشور ما تاریخ بسیار غنی در زمینه صنایع دستی دارد، از جمله کاشیکاری بسیار زیبا، قالیبافی منحصربهفرد، کوزهگری فوقالعاده، زیورآلات و غیره.
سبز ایرانی
رنگ سبز ایرانی یکی از رنگهای ایرانی اصیل و سنتی و محبوب در سفالگری و فرشهای ایران است. امروزه به آن رنگ سبز فیروزهای میگویند که سمبل طبیعت و سرسبزی برای ایران است. اولین بار که این کلمه در متون انگلیسی استفاده شد به سال ۱۸۹۱ برمیگردد. در ایران، رنگ سبز تیرهتر را با نام سبز کلهغازی میشناسند.
آبی پرشین
رنگ آبی پرشین یا به عبارت دیگر آبی کاربنی و آبی شالی یکی دیگر از رنگهای ایرانی اصیل نیز شناخته میشود. این رنگ از رنگهای معروف در کاشیکاری و سفالگری هنر ایران است. به دلیل وجود معادن لاجورد در ایران و افغانستان، این رنگ از گذشته تاکنون در هنر ایرانی بسیار استفاده شده است. اولین باری که کلمه “آبی پرشین” در متون انگلیسی استفاده شد به سال ۱۶۶۹ برمیگردد.
آبی لاجوردی میانه
رنگ آبی لاجوردی میانه، که زیرمجموعهای از آبی لاجوردی است، به دلیل کمتر بودن شدت رنگ از آن استفاده میشود. در بازار پارچهفروشان ایرانی، با نام آبی ایتالیا شناخته میشود.
آبی نیلی ایرانی
رنگ آبی نیلی ایرانی، اگرچه به ترجمه با نام نارگیلی نیز شهرت دارد، اما به صورت رایج به رنگ بنفش معروف است. اولین استفاده از عبارت “پرشین ایندیگو” در متون انگلیسی به سال ۱۹۱۲ برمیگردد.
قرمز ایرانی
رنگ قرمز ایرانی طیف اصیل ایرانی و از رنگهای ایرانی اصیل است که از خاک سرخ جزیرههای خلیج فارس الهام گرفته شده است. این رنگ را همچنین با نام سرخ دانه انار نیز میشناسند. این رنگ بسیار در فرشهای ایرانی استفاده شده و از گیاه روناس و حشره قرمز دانه استخراج میشود.
گل رز ایرانی
رنگ گل رز ایرانی الهام گرفته از گل رز محمدی که در ایران رایج است. گل محمدی نیز به نام Persian Rose در جهان شناخته میشود. اولین استفاده از عبارت “پرشین رز” در متون انگلیسی به سال ۱۹۲۲ برمیگردد. این رنگ را میتوان بین رنگهای صورتی و سرخابی قرار داد.
صورتی ایرانی
رنگ صورتی ایرانی به عنوان یکی از رنگهای قدیمی و پرکاربرد در صنعت مد و آرایش شناخته میشود. این رنگ به عنوان نماد احساسات، شهوت و انرژی در نظر گرفته شده است.
عنابی ایرانی
رنگ عناب ایرانی که اگر آن را ترجمه کنیم معنای آلوی ایرانی دارد، قبل از اینکه “آلویی” به این نام شناخته شود، میوه عناب را به این رنگ میشناختیم. داستان تبدیل نام نارنج در انگلیسی به orange و در فارسی به پرتقال نیز جالب است.
مدتها قبل، نارنج از طریق جاده ابریشم از ایران به چین صادر میشد. چینیها با پیوند نارنج، نوعی پرتقال شیرینتر را تولید کردند که صد سال بعد به ایران بازگشت. این نوع پرتقال شیرینتر از نارنج بود.
نارنجی ایرانی
رنگ نارنجی یکی از رنگهای ایرانی اصیل است که با نام نارنجی حنایی و نارنجی آجری شناخته میشود. در بین گربههای پرشین نیز نژادی تیره با این نام وجود دارد که به رنگ حنایی است. رنگ پررنگتر زرد اُخرایی نیز با کد رنگ #CC7722 در صنعت رنگرزی ایران استفاده و از خاک زرد رنگ هرمز استخراج میشود.
هنر اصیل ایرانی در رنگآمیزی رنگهای ایرانی
سابقهی رنگ آمیزی در جامعه فلات ایران بسیار قدیمی است و از خالکوبی و رنگآمیزی صورت تا نقاشیهای غاری، شواهدی وجود دارد. ایرانیان در طول قرون مختلف، انواع رنگها را استفاده کردهاند و به مرور روشهای بهدست آوردن رنگ را از طبیعت یاد گرفتهاند.
فردوسی در شاهنامه از طیف وسیعی از رنگها استفاده کرده است. رنگ درفش شاهنشاهی ایرانی، لاجوردی و رنگ درفش کیانی، بنفش است. استفاده از رنگهای بنفش و ارغوانی در پوشاک ایرانیان باستان، همچنین در نقاشی، معماری و سفال ایرانی، نمونههایی از توجه ایرانیان به رنگ است.
رنگ مورداستفاده در هنر ایرانی به ارتباط با جهان اطراف میافزاید و بسیاری از معانی و نقشها را خلق میکند؛ از گنبد فیروزفام در اوج خود تا الگوها و طرحهای زیبا و جذاب فرشها در زمین، همه با کمک این رنگ، زندگی پویا و تحسینبرانگیزی را به دست آوردهاند.
سخن پایانی
در این مقاله از مجله پیامسرا با رنگهای ایرانی و تاریخچه آنها آشنا شدید. میتوانید با انتخاب یک ترکیب مناسب، این رنگها را در دکوراسیون خانهتان به کار ببرید. رنگهای ایرانی اصیل در اکثر وسایل مانند فرش وجود دارند؛ با این حال، با شناخت بهتر این رنگها با کمک پیامسرا، میتوانید خانهای زیبا و متعادل را داشته باشید.